4.7.2013

The Versalette

Yksi minimalistisen vaatekaapin rakentamisen tärkeimmistä ohjenuorista on valita sinne mahdollisimman monikäyttöisiä vaatteita. Yhteensopivia värejä, vaatteita joita voi käyttää vuoden ympäri, monissa tilaisuuksissa ja monella eri tavalla. Erityisesti täällä Suomessa mahdollisuus käyttää vaatetta vuoden ympäri on tärkeä ominaisuus.

Eräs mahdollisuus tätä tarvetta täyttämään on muunneltavissa oleva vaate. Tanskalainen Emami valmistaa useita tällaisia vaatekappaleita, jotka muuntuvat mekosta tunikaksi, neuleeksi ja paidaksi. Vaatteet ovat paitsi kauniita, myös ilmeisen kestäviä ja todellista "hidasta muotia". Kun yhteen malliin kyllästyy, pienellä rypytyksellä, vääntämisellä ja kääntämisellä saa samasta vaatteesta ihan toisenlaisen. Hintaa toki löytyy näistä vaatteista sen verran, että mikään heräteostos ei tässä ole kyseessä. Mutta se ei olekaan tarkoitus. Ja toisaalta, kuinka monta Henkkamaukan kertakäyttötoppia joutuisi ostamaan samaan hintaan?

Limitless Dress on yksi Emamin malliston tuotteista

Eräs toinen vastaavanlainen vaatekappale, josta erityisesti minimalistista muotia arvostavat amerikkalaiset blogit ovat hehkuttaneet, on ekologiseen ja lähellä tuotettuun kierrätysmuotiin erikoistuneen Seamly Co. -yrityksen valmistama The Versalette. Kyseessä on jämä- ja kierrätysmateriallista valmistettu vaate, jonka käyttömahdollisuudet ovat moninaiset. Se muotoutuu siististä pikkumustasta aina olkalaukuksi asti. Vaatteen käyttömahdollisuuksia esittelevä video on hauskaa katsottavaa, kun malli vetelee naruista ja vaihtaa lookia lennossa.


Versalette Instruction Video from SEAMLY.co on Vimeo.

Paljon matkustavalle tällaiset vaatteet ovat varmasti loistojuttu. Pari tällaista kappaletta laukkuun, niin matkagarderoobi kulkee mukana sulavasti. Mutta onko näistä meille muille niin paljon iloa? Sopivatko tällaiset vaatteet todellakin joka naisen vaatekaappiin ja ennen kaikkea joka naisen vartalolle? Itse pitkänä ja enemmän amatsoni- kuin mallimittaisena naisena en oikein näe käyttöä näiden vaatteiden esittelemälle minimekko tai -hame -mallille, enkä oikein tiedä tuosta hupustakaan. Mutta muuten etenkin The Versalette vaikuttaa todella näppärältä.

Mitä mieltä olet? Olisitko valmis täydentämään kaappiasi yhdellä monikäyttöisellä, muunneltavalla vaatteella?

5 kommenttia:

 1. ootko tutustunut suomalaiseen Jolieriin? http://www.jolier.com/ Muunneltavia ja käännettäviä vaatteita.

  Monimuotomekon tai vaatekappaleen idea on kyllä nerokas, mutta luulenpa että omassa käytössä pitäytyisin tyyliin parissa kolmessa vaihtoehdossa, enkä tiedä jaksaisinko vaihdella niitäkään päivittäin. Toisaalta käytän kyllä usein samoja vaatteita, ajattelen niin että jos on joku itsessään hieno vaate, sitä voi käyttää usein ja jos siihen kyllästyy, voi sen välillä laittaa taas odottamaan uusia aikoja.

  Kiinnostavaa seurata tätä sun proggista!

  VastaaPoista
 2. Hei, enpä ollut tutustunut Jolieriin ennen. Todella hauskan näköisiä vaatteita.

  Itse voisin kuvitella ostavani itselleni monimuotovaatteeksi jonkin neuleen. Nyt kun olen selaillut enemmänkin tämäntyyppisten vaatteen nettisivuja, olen pikkuhiljaa tullut siihen tulokseen että haluaisin ainakin päästä kokeilemaan niitä jonnekin.

  VastaaPoista
 3. Minä haaveilen rakentavani joskus itse Limitless Dressin, kun sellaiseen löytyi ohjeet jostain blogista. Tosin pohdin Emamilta tilaamistakin, sillä niillä kankailla mitä Suomesta saa hankittua sellaisella laskeutuvuudella mitä Emami vaatteissaan käyttää, mekon hinnaksi tulisi itsekin tehden lähemmäs 80€ (ajattelisin viskoositrikoota, tai tenceliä, tai bambua), eikä siihen ole laskettu yhtään työaikaa mekon rakentamiselle. Tosin itsetehden saisi aina itsetehdyn, millä voisi olla omanlaisensa arvo. Versalette tuntuu aika lyhyeltä Limitless Dressiin verrattuna, itse varmaan kallistuisin ennemmin sen Emamin puoleen, jos nuista kahdesta pitäisi valita. Tällainen olisi siitä ihana vaatekappale, että se vääntyisi vähän juhlavammaksikin tarvittaessa, jolloin ei tarvitsisi välttämättä laskea vaatekaappiinsa erikseen juhlamekkoa. Ja arkena se taipuisi arkisemmaksi. Sellaista minä voisin kaivata :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti omat ompleutaitoni ovat niin rajalliset etten lähtisi Limitless Dressiä yrittämään rakentaa itse. Mutta jos pitäisi valita, niin se ennemmin kuin Versalette vaikka molemmista pidänkin.

   Poista
 4. Kommentoin nyt myöhässä, mutta ehkä tämä kiinnostaa: suomalaisen Vieton vaatteita voi yhdistellä painonappien eli nepparien avulla monen näköisiksi. Itselläni on neljä Vieton vaatetta, kimohihainen musta teepaita/toppi, jossa on nepparit edessä. Itse käytän sitä toisin päin, siis nepparit selässä, mutta se on kiva myös nepparit edessä. Sain toisen samanlaisen teepaidan vuosi sitten syntymäpäivälahjaksi, lahjaversiossa on mustavalkoinen pallo/pilkkukuosi. Tässä musta paita päälläni: http://tonninstiflat.wordpress.com/2012/08/25/napapaidan-pojan-paluu/

  Lisäksi omistan Vieton kotimaisesta merinovillasta tehdyt neuletakin, jota myös voi neppareiden avulla pukea päälleen eri tavoin. Tässä siitä kuva ylläni: http://tonninstiflat.wordpress.com/2013/04/15/jotain-vanhaa-jotain-uutta/

  Ja sitten omistan vielä aivan mahtavan Vietto-liivin, joka on valmistettu prätkärotsin henkeen kierrätysmateriaalista.

  Vietto-merkin alta löytyy niin mekkoja, hameita, toppeja kuin muitakin vaatekappaleita. Vaatteet on valmistettu kierrätys- tai ylijäämäkankaista, ja muistini mukaan kankaat ovat suomalaisia. Ne on myös valmistettu Suomessa.

  Vieton vaatteita saa ainakin Eerikinkadulla sijaitsevasta Paloni-putiikista: http://www.paloni.fi/

  Palonin verkkokaupastakin löytyy Vieton juttuja, josta voi käydä kurkkimassa eri malleja.

  Tässä vielä Vieton omat sivut: http://vietto-ecofashion.blogspot.fi/

  Tulipa tästä nyt pitkä kommentti, mutta tunnen suunnittelijan, Minna Kaartisen, merkin takaa ja pidän hänen suunnittelemiaan vaatteita nerokkaina juuri tuon monipuolisen pukutavan takia.

  VastaaPoista